Am devenit mai răi din cauza rețelelor sociale?

profesor consilier Aionesei Sorin

Activitate desfășurată cu elevii Liceului Alexandru cel Bun, a fost gândită ca o invitație la dezbatere privind modul în care rețelele sociale transformă interacțiunile dintre oameni

Rețelele sociale ne fac marionetele părerii celorlalți despre noi.

Sorin Aionesei

În urmă cu câteva săptămâni devenise viral un clip video care arăta o tânără bătută într-un parc de un alt bărbat.

Între numeroasele comentarii apărute în media pe marginea incidentului se afla și următorul: persoana care a filmat cu telefonul actul de agresiune și a ales să nu intervină a fost la rândul ei un agent al răului. A ales să fie un co-autor al violenței, prin faptul că nu a făcut nimic pentru a împiedica maltratarea altcuiva.

Episodul este departe de a fi singular.

Un stat din SUA a hotărât prin lege să facă ilegală filmarea victimelor accidentelor de mașină. Motivul era că foarte mulți oameni care erau martorii unor astfel de accidente preferau să filmeze cu telefonul, în loc să acorde primul ajutor.

Sub o formă sau alta, narațiunea este aceeași: o persoană suferă, iar celelalte aleg să îi filmeze suferința în loc să o ajute.

De ce?

Pentru aprecieri, cât mai multe aprecieri pe rețelele sociale. Pe Facebook, Youtube, Instagram, TikTok sau oricare ar fi ultima rețea socială la modă.

Goana după aprecieri și după validare pe rețelele sociale nu se limitează doar la astfel de cazuri.

Tot mai mulți oameni își falsifică în viața reală comportamentul pentru a avea ceva de postat pe conturile din rețele sociale în care sunt membri. La multe persoane este evident că în timp ce vorbesc sau fac ceva, o fac cu intenția de a crea o postare despre acel lucru: „Ha ha! Să vedeți ce i-am spus-o profesorului, colegului, șefului… etc! Ce tare, ce cool am fost!”.

Rețelele sociale ne fac marionetele părerii celorlalți despre noi.

Care este răspunsul tău la întrebarea care stă la baza acestui articol?