prof. consilier Lidia Aroșoaie, Liceul Dimitrie Cantemir Darabani
Credeți ca adolescența este o perioada dificila? Dupa parerea voastra care sunt capcanele adolescenței? Cunoașteți situații in care apropiații voștri au cazut victime ale acestor capcane?
Aceasta activitate vizeaza lupta împotriva traficului de ființe umane”, un fenomen foarte grav în societatea actuală, căruia i-au căzut victime mulți adolescenți și copii.
Dupa ce veti parcurge materialul pe care vi l-am anexat sper sa fiti capabili:
– sa identificati situațiile de risc și formele de agresivitate pentru evitarea și sancționarea lor;
– sa deosebiti o persoana sincera și binevoitoare de una motivata de caștig rapid și facil;
– sa conștientizati consecințele traficului de persoane.
– sa cunoasteti si sa previniti fenomenul traficului de persoane.
Ce este traficul de fiinte umane?
• Traficul de fiinte umane este ilegal. Este o violare a numeroase legi internationale si a drepturilor omului si este realizat de criminali care adesea sunt membri ai unor retele criminale trans-nationale foarte bine organizate. Traficantii transporta victimele prin tara, dar si mai des peste hotare. Victimele sint lipsite de drepturile de baza, vandute si inrobite, fortate sa lucreze ca sclave sexuale sau ca lucratori necalificati. Victimele de regula sunt violate, brutalizate sau chiar torturate.
ETAPELE TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE
• Recrutarea
• Transportul
• Vânzarea
• Sechestrarea şi exploatarea
• Revânzarea
• Evadarea
• Repatrierea
Victimele traficului de fiinte umane — femei, barbati si copii — sunt inrobite. Deseori amenintate cu moartea, ele sunt fortate sa ofere servicii sexuale. Plata insa merge direct la stapan; victima nu primeste nimic. Uneori, traficantii reusesc sa le convinga pe femei sa plece peste hotare sa lucreze ca prostituate, asigurandu-le ca vor fi bine remunerate. Aparent, ele pleaca de buna voie. Insa ulterior ele sint brutalizate si inrobite.
• Cine sunt supusi riscului?
Fete, uneori de la cinci ani, sunt vandute in sclavie sexuala. Baieti, uneori de 11 ani, sunt recrutati in formatiuni paramilitare sau la munci fortate. Grupul de risc maxim il constituie mai bine de 100 000 de fete si femei tinere intre 16 si 24 de ani. Aceste tinere deseori nu au studii si nu au idee cum sa-si gaseasca o slujba buna. Multe dintre ele traiesc intr-o saracie crunta, fara vreo speranta intr-un viitor mai bun. Ele sint cele mai usoare tinte pentru traficanti, care le atrag cu promisiuni de angajare peste hotare si o viata mai buna. Optzeci si noua de procente din femeile care au nimerit in reteaua traficului au copii si erau in cautarea unei slujbe care sa le sustina familia. Aplicand forta, frauda, coruptia si alte metode inumane, traficantii reusesc sa atraga in reteaua traficului mii de fete.
• Ce se intimpla cu victimele traficului de fiinte umane?
Marea majoritate pleaca peste hotare si nimeni nu mai afla despre ele vreodata ceva. De la victimele care reusesc sa revina aflam amanunte ingrozitoare despre metodele la care recurg traficantii ca sa le intimideze pe victime si sa le faca docile. Criminalii le determina la supunere prin cele mai crude si inumane metode de intimidare si umilire. Acestea includ violul, tortura, amenintarile cu moartea si chiar moartea, bataile, captivitatea, foamea. Ele sint vindute in mai multe randuri, astfel devenind sclave.
Cum sunt recrutate victimele?
Prin oferte de locuri de muncă bine plătite în străinătate: chelneriţă,bucătăreasă pe vase de croazieră, dansatoare, baby-sitter sau lucrător în agricultură, în ţări precum Franţa, Grecia, Germania…, făcute direct victimelor, prin cunoştinţe, rude, persoane apropiate.
De obicei se promit diverse facilităţi.
• Răpire – anunţuri de mică publicitate, de tipul: Recrutăm tinere fete, dansatoare, balerine, pentru ţara…Plecare imediată.
• Sau Poţi câştiga 2000 de dolari pe lună, sau Am trimis fete, s-au întors, şi-au luat şi casă!
• Sau O fată frumoasă ca tine, cu meseria de … poate să câştige mulţi bani în…
• Aceste anunţuri vizează de regulă femei, fete tinere care nu au o bună pregătire intelectuală şi provin din familii sărace sau dezbinate.
Concluzii:
– Evită să frecventezi mediile dubioase (baruri, cluburi de noapte, sex-cluburi);
– Fii reticent faţă de persoanele cunoscute prin intermediul Internet-ului(poate fi un proxenet, pedofil, violator, etc.);
– Nu te încrede în anunţurile publicitare care promovează locuri de muncă în străinătate ca: modele, cântăreţe, dansatoare profesioniste, picoliţe, servitoare, baby-sitter
Trafic de persoane
Povestea unei traficante de femei 2
Tânără actriță, victima traficanților de carne vie! A reușit să scape cu viață!